Historien bag

Fra-haven-16Jeg var major i hæren og chef i Helmand i Afghanistan. I et år i træk, var jeg i krig. Jeg var i et konstant højt alarmberedskab og udsat for et vedvarende stressniveau, der sled på krop og sjæl. Mit arbejde bestod primært i at forsøge at skabe en bedre tilværelse for de civile afghanere, der var fanget i en alt ødelæggende krig. Det var en meget svær opgave, og det var ofte med livet som indsats. Jeg har set meget død og ødelæggelse, har oplevet mange grimme ting, og har fået mange ar på sjælen. Jeg blev slidt op og fik siden hen diagnosen Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD). Jeg erkendte hurtigt, at jeg ikke selv kunne løse mine problemer, og søgte hjælp til at blive "et helt menneske" igen.

Jeg har været igennem et langt behandlingsforløb, hos læger, psykologer, psykiater m.fl. Har du PTSD, er syg af stress, har en psykisklidelse eller fået et handicap, har du brug for tale om dine oplevelser og problemer? Her er psykologen den bedste hjælp. Føler du dig trist, modløs, opfarende og ikke kan overskue dagligdagens udfordringer? Så har du måske brug for hjælp i form af medicin og her er en psykiater den bedste hjælp for os.

Hvad så bagefter?

Mange af os med PTSD, sygeligt stress, psykisk lidelse eller et fysisk handicap mangler indhold i vores liv. Vi isolerer os, er ensomme, har svært ved at finde ro, har søvn problemer, mangler selvtillid og bliver ofte misforstået og  mistænkeliggjort.

Løsningen for mig er naturen og haven. Jeg har noget at stå op til hver morgen, kroppen bliver brugt, jeg skal være kreativ og får genoptrænet min hjerne. I haven føler jeg mig tryg, sikker og afslappet. Jeg bestemmer selv hvad jeg vil lave, og hvordan jeg vil løse udfordringen, og tager altid udgangspunkt i, hvordan jeg har det den pågældende dag. Det hele sker i mit eget tempo, uden fast arbejdstid og uden deadlines - det er den rummelighed vi har brug for.

Jeg skaber noget jeg kan være stolt af, som giver mig selvtillid, indhold og mening med livet. Derfor er arbejdet i haven godt for mit helbred. De negative tanker om sygdom forsvinder, jeg får ro i sindet, og har ikke længere selvdestruktive tanker. Nu sover jeg godt om natten, og tager ikke længere sovemedicin.

Jeg kender ingen andre metoder til at stresse så godt af, som det at være ude i haven og bruge mig selv. Den effekt ønsker jeg at dele med andre. Jeg startede projektet som en hjælp til mig selv, og nu er jeg klar til at hjælpe andre. Det er det vores projekt, VeteranHaven handler om!

Veteranhaven  |  Brovej 13, Slots Bjergby   |   4200 Slagelse  |  Tlf. Nr.: (+45) 28 94 12 01  |  E-mail: kontakt@veteranhaven.dk  |  CVR-nr.: 34746567  |